27 nov.

Het potentieel van openEHR: een verslag van het congres

Vrijdag 17 november was het eindelijk zover: vanuit alle uithoeken van Nederland én de wereld kwamen techneuten, beleidsmedewerkers en zorgprofessionals bijeen in Arnhem voor het openEHR congres. In het Safari Meeting Center van Burgers' Zoo werden de deelnemers onthaald door vrijwilligers in oranje hoodies en al snel begonnen de opening keynotes in een propvol auditorium… Als er één ding is dat opviel dit congres, is het dat openEHR springlevend is.

Ook vanuit CODE24 waren we er als zilveren sponsor aanwezig. Wat was onze afdronk van de dag? We delen het graag met je.

Een groeiend bewustzijn

Vanuit CODE24 werken we al jaren met openEHR. Het is het fundament van ons EPD en ons open platform voor zorgdata. Toch voelde het de afgelopen jaren nog wel eens als ‘roepen in de woestijn’…

 
openehr-congres-martin-feite

“We zijn er al jarenlang van overtuigd dat databeschikbaarheid op basis van open standaarden zoals openEHR de enige manier is om de zorg echt vooruit te helpen, maar de ontwikkelingen gingen tot dusver niet zo snel als we graag zouden zien. Ik merk echter aan alles dat we nu in een stroomversnelling zitten.

Dat er nu zóveel mensen aanwezig waren op een congres over openEHR stemt me enorm positief voor de toekomst. Er waren mensen vanuit allemaal verschillende disciplines, zowel vanuit de zorg en het beleid als leveranciers zoals wij, maar we delen allemaal hetzelfde doel. Super om te zien.”

Martin van der Meer, directeur CODE24

 

Dat het evenement nu niet alleen goed bezocht was maar zelfs ruim uitverkocht was ook aan aangename verrassing voor de organisatie. Onze architect Sebastian Iancu is als bestuurslid verbonden aan openEHR Nederland en was een van de organisatoren van het congres.

 
openehr-congres-sebastian-presenteert-4

"De openEHR community in Nederland is al groot en groeit merkbaar. Ik ben blij dat CODE24 een koploper is op het gebied van het gebruik van openEHR technologie en dat wij deel uitmaken van deze beweging."

Sebastian Iancu, architect CODE24

 

Drie inspirerende tracks

Het dierentuinthema is volop omarmd door de organisatie. Het congres zelf heette ‘Exploring Data Availability in the Wild: Unleashing openEHR’s Potential' en ook de drie tracks hadden beestachtig leuke namen:

  • Policy & Impact: ‘Roaring Success Stories: openEHR in Action.’

  • Clinical & Modelling: ‘From Zoo to Clinic: A Journey through Real-World Clinical Modelling.’

  • Tech & Innovation: ‘Pioneering the Wild Frontier: Innovations in openEHR Healthcare Solutions.’

Van praktijkverhalen uit o.a. Spanje, Engeland, Zweden en natuurlijk Nederland tot sessies over de samenhang tussen zibs, openEHR en FHIR en presentaties over SMART on openEHR, FHIR mappings en de EY Connected Health Cloud - door de opzet met deze drie tracks was er echt voor ieder wat wils.

openehr-congres-gertjan-2

“Ik vond het vet om te zien hoe gepassioneerd  mensen bezig kunnen zijn met het verbeteren van de zorg-IT en dan vooral gericht op de data opslag in de vorm van openEHR.”

Gertjan Bult, projectleider Open Platform CODE24

 

Samen komen we er wel

In diverse presentaties stond, geheel in lijn met de naam van het congres, het potentieel van wat we met openEHR kunnen bereiken centraal. Waar gaan we naartoe, waarmee moeten we rekening houden? Hoe halen we het maximale eruit?

openehr-congres-alessandro-2

“Het was mooi om te zien dat zoveel mensen interesse tonen in openEHR en om te horen hoeveel potentie er nog is om ons verder te brengen. Daarnaast is openEHR natuurlijk al veel verder dan alleen theorie - het wordt al in de praktijk ingezet, ook in Nederland!”

Alessandro Torrisi, innovatiemanager CODE24

Van het inzetten van datasets voor AI in de zorg tot de noodzaak om te definiëren hoe er lokaal, nationaal en internationaal gewerkt kan worden - het werd helder dat hetgeen waarop openEHR gebaseerd is, ook datgene is wat ons verder gaat brengen: samenwerking.

Dit evenement was een prachtig voorbeeld van samenwerking in actie. Er werd vrijelijk kennis gedeeld, er werden connecties gelegd… We sloten af met de lancering van het nieuwe boek van professor David Ingram (Health Care in the Information Age), die zowel te bestellen als gratis te downloaden is - een prachtig voorbeeld van, zoals openEHR International CEO Rachel Dunscombe het zei, “de kracht van het democratiseren van informatie en kennis”!

openehr-congres-gos-4

“Ik heb enorm veel goede gesprekken gevoerd en nieuwe mensen ontmoet. Er werd echt flink genetwerkt, zelfs toen het congres was afgelopen bleven veel mensen plakken om door te praten en ideeën uit te wisselen!”

Gos Broda, accountmanager CODE24

Wat vinden onze klanten?

Maak kennis met: developer Pinie