02 nov.

Over samenwerking, innovatie en een kritische noot - in gesprek met Hette Kooij

Veel van ons zullen het zich nauwelijks kunnen voorstellen: 37 jaar werken bij dezelfde organisatie! Hette Kooij, Projectmanager Zorgapplicaties, maakt toch echt de 37 jaar vol bij GGZ Noord-Holland-Noord en dan is het tijd voor een welverdiend pensioen. Uiteindelijk had hij het ook niet anders gewild: “Ik had echt niet ergens anders willen werken, mijn hart ligt echt bij de ggz.”

In al die jaren heeft Hette ook nauw samengewerkt met CODE24, eerst aan diverse modules en uiteindelijk aan de implementatie van het volledige mConsole EPD bij GGZ NHN. Hoe heeft hij deze samenwerking ervaren en wat zijn de belangrijkste adviezen die een professional met zijn uitgebreide ervaring kan geven? We gingen met hem in gesprek.

Hoe ben je voor het eerst met CODE24 in aanraking gekomen?

“GGZ Noord-Holland-Noord zocht een partner om een OZIS Viewer voor ons te bouwen, voor medicatie-inzage bij de apotheken. CODE24 kon dit leveren in de vorm van de Medicatieviewer.

We hebben vervolgens door de jaren heen gezamenlijk diverse modules gebouwd, te beginnen met een digitaal CT-bord, ter ondersteuning van onze FACT-teams. Dat begon bij ons als een uitgebreid Excel, maar om het CT-bord écht te digitaliseren wilden we iets anders. Zo zijn we uiteindelijk weer bij CODE24 terecht gekomen en zo kwam CTB24 tot stand. Er volgden meer gezamenlijke ontwikkeltrajecten voor Lab24, LifeChart en uiteindelijk ook de Crisismonitor24 en Opname24. Wij hadden wensen - CODE24 luisterde naar die wensen en maakte ze technisch mogelijk.”

Je bent zelf begonnen als zorgverlener. Dat zal zeker geholpen hebben bij de ontwikkeling van zulke modules?

“Het helpt zeker, ik ben door mijn achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige en zorgmanager altijd in staat geweest om een brug te slaan tussen de hulpverleners en de techneuten. Ik snapte wat de hulpverleners zeiden: ik kende de terminologie en processen en wist precies waar het over ging.

Daarnaast zorgde ik er altijd voor dat er bij ontwikkeltrajecten altijd hulpverleners aangehaakt worden. Die verbinding is essentieel.”

Wat was jullie motivatie om te switchen van EPD?

“We zaten eigenlijk al sinds 1996 bij dezelfde leverancier. Dat is best lang en we merkten de laatste jaren dat het op innovatief gebied niet zo snel ging als we graag zouden zien. GGZ NHN wil innovatief zijn, ook op digitaal vlak. De techniek moet dit ondersteunen. Koppelingen tussen diverse applicaties moeten goed gefaciliteerd kunnen worden, maar dit ging vaak toch wat moeizaam.

We hadden vanuit de ontwikkeling van de diverse modules natuurlijk al goede ervaringen met CODE24 - met name CTB24 is echt een groot succes binnen GGZ NHN. We hebben inmiddels wel 60 borden draaien! We hebben uiteraard wel verder onderzoek gedaan, maar uiteindelijk was het ook de visie van CODE24 met de focus op innovatie en de openheid van de techniek die ons over de streep trok en zorgde dat we de stap met jullie wilden wagen. Het is technisch een modern platform, wat ons aanstaat. Ook het kostenaspect heeft uiteraard meegewogen in onze keuze.”

hette-kooij-code24-Apr-25-2024-12-04-44-3116-PM

“Uiteindelijk was het ook de visie van CODE24 met de focus op innovatie en de openheid van de techniek die ons over de streep trok en zorgde dat we de stap met jullie wilden wagen.”

Hette Kooij, Projectmanager Zorgapplicaties bij GGZ Noord-Holland-Noord

 

Wat hopen jullie dat de inzet van het volledige mConsole EPD jullie zal brengen?

“Onze zorgverleners kunnen straks gemakkelijker en overzichtelijker informatie vinden, omdat alle modules optimaal met elkaar verbonden zijn. Ze werken allemaal vanuit mConsole. Ook koppelen met externe applicaties wordt makkelijker, omdat mConsole in basis ‘open’ is - het is juist zo opgezet dat koppelen niet alleen makkelijk maar ook wenselijk is. Daar kunnen we mee de toekomst in en het past bij onze focus op best-of-breed.

Daarnaast hebben we ervoor gekozen om bepaalde processen te vereenvoudigen. We waren aanvankelijk van plan om as is over te gaan op het mConsole EPD, maar sommige processen zijn zo uitgebreid… Denk aan intakes of de opzet van behandelplannen. Dit gaan we vereenvoudigen en we denken dat dat een goede stap is.

Maar: ook na de livegang blijven we natuurlijk vooruit kijken! De doorontwikkeling van een EPD is nooit af.”

Heb je advies voor andere organisaties die een dergelijk implementatietraject in gaan?

“Vanuit de leverancier moet je een ideale werkwijze in kaart hebben, zodat je de ggz-organisatie daarin mee kunt nemen. Anderzijds moeten wij als ggz-organisatie concreet en volledig zijn over wat we nodig hebben.

Het is ook belangrijk om regelmatig samen met de leverancier vraagstukken uit te werken - laatst had ik met Percy, onze consultant vanuit CODE24, in no-time de toestemmingsverklaring uitgewerkt doordat we ons er samen even over konden buigen. Dat werkt heel goed en moet vaker zo gaan. Je moet het samen doen en dat is mijns inziens de kern van hoe je implementatietrajecten moet aanvliegen. Enerzijds is er de samenwerking tussen de ggz-organisatie en de leverancier en anderzijds ook tussen de techneuten en de hulpverleners. Je moet het samen doen.”

Hoe heb je de samenwerking met CODE24 tot dusver ervaren?

“We hebben altijd een goede klant-leveranciersrelatie gehad. Ik heb sowieso altijd veel gespard met Martin en die band is ook heel persoonlijk geworden, dat maakt het leuk. Natuurlijk gaat niet alles vlekkeloos en ik kan ook kritisch zijn, ik vind overal wel wat van! Maar Martin staat erg open voor feedback.

We hebben ook dezelfde doelen, de zorg moet beter. De digitale oplossing moet echt helpend zijn. CODE24 werkt met ons samen om dat te bewerkstelligen en er is ruimte voor innovatie.”

 
hette-kooij-ggz-noordhollandnoord-4

"We hebben ook dezelfde doelen, de zorg moet beter. De digitale oplossing moet echt helpend zijn. CODE24 werkt met ons samen om dat te bewerkstelligen en er is ruimte voor innovatie."

Hette Kooij, Projectmanager Zorgapplicaties bij GGZ Noord-Holland-Noord

 

Hoe zou je CODE24 in één of twee woorden omschrijven?

“Als een goede partner. Ja. In brede zin. En we zijn het niet altijd eens, hè. Dat hoeft ook niet, maar er is ruimte om kritisch te zijn en dat vind ik belangrijk.”

Dat is heel fijn om te horen! Hartstikke bedankt en geniet van je pensioen straks.

“Dat gaat zeker lukken! Ik speel badminton en biljart, ik speel gitaar in twee bandjes en ik hou me bezig met het maken van glas-in-lood… Ik zal me zeker niet vervelen. Al zal ik zeker wel nog even mijn neus laten zien bij de livegang van het EPD volgend jaar!”

Oog voor kwaliteit: CODE24 behaalt de ISO 9001 certificering

Waarom openEHR?