01 aug.

Het doel? De zorg beter maken!

In de softwarewereld gaan we heel graag diep in op de techniek: welke functionaliteiten zijn er en hoe werkt de onderliggende architectuur? Ook bij CODE24 houden we ons op dagelijkse basis bezig met de technische vraagstukken die ten grondslag liggen aan ons EPD en de daarbij horende modules - we bouwen, discussiëren, analyseren en leren. Maar hoe is de organisatie op dit spoor beland? Waarom doen we wat we doen? De drie oprichters van CODE24, Martin, Alessandro en Sebastian, hebben naast een visie op zorgtechnologie ook een helder beeld van hun gezamenlijke drijfveer.

Van links naar rechts: Sebastian Iancu, Alessandro Torrisi en Martin van der Meer.

 

Een warm gevoel

Architect Sebastian was tijdens zijn studententijd al omringd door medici. Veel van zijn vrienden studeerden geneeskunde en wilden zo iets bijdragen aan de maatschappij - mensen helpen. Sebastian had hier bewondering voor en zag hier uiteindelijk als techneut ook een rol voor hemzelf weggelegd: “Het programmeren van zorg IT heeft ook dat maatschappelijke nut. Uiteindelijk worden we allemaal ooit een keer patiënt, de zorg is deel van ieders leven. Door de zorgverlener te helpen met goede techniek, help je indirect de patiënt.”

Ook Martin, algemeen directeur, voelt sterk de behoefte om te helpen, om iets bij te dragen. “Dat zit eigenlijk in mijn genen. Ik heb 25 jaar in een ziekenhuis gewerkt - daarvoor had ik bij andere organisaties rondgekeken, maar pas toen ik het ziekenhuis in liep kreeg ik dat warme gevoel.”

In datzelfde ziekenhuis kwam hij ook Alessandro tegen, onze innovatiemanager. Alessandro is aanvankelijk de zorg ‘ingerold’ - “maar het is een bewuste keuze geweest om te blijven hangen!” Wat maakte dan dat hij bleef hangen? “Op technisch vlak zijn ze in andere sectoren veel verder - in de zorg is enorm veel winst te behalen. De sector is heel breed, heel complex - dat maakt het zowel ingewikkeld als interessant.”

architect-sebastian-iancu-code24-Apr-25-2024-12-08-42-6245-PM

"Door de zorgverlener te helpen, help je indirect de patiënt."

Sebastian Iancu, architect CODE24

 

De belofte van standaardisatie

In die breedheid en complexiteit van de zorg ziet Martin de meerwaarde van de standaardisatie van zorgdata. “Er zijn zoveel verschillende soorten zorg, de ggz, huisartsenzorg, apothekers, ziekenhuiszorg, thuiszorg… Dit zorgt ervoor dat er ook enorm veel verschillende werkwijzen zijn, wat invloed heeft op welke zorgdata er nodig is en hoe deze gepresenteerd wordt. Daarnaast is de zorg geen exacte wetenschap - we leren als mensheid nog steeds, er is enorm veel wat we nog niet weten. Er is nog heel veel in ontwikkeling. De ‘traditionele’ manier van automatiseren gaat om die redenen niet op voor de zorgsector.”

De oplossing zien Martin, Alessandro en Sebastian in openEHR, een internationale standaard voor de opslag en uitwisseling van medische data en het opstellen van zorginformatiemodellen. Deze standaard zorgt dat de flexibiliteit die een complexe sector als de zorg nodig heeft rust op een stabiel fundament, zodat er wel geprofiteerd kan worden van een hogere mate van interoperabiliteit om digitale transformatie te accelereren. Hoe meer zorg-IT er gebouwd wordt op basis van openEHR, des te gemakkelijker het wordt om verschillende systemen met elkaar te koppelen en te komen tot een centraal, modulair zorgsysteem dat de zorgverlener écht ondersteunt.

“Maar”, voegt Alessandro toe, “uiteindelijk is openEHR niet het doel maar een middel om de zorgverlener te helpen.” En dat is het uiteindelijke hoofddoel van CODE24: de zorg beter maken.

innovatiemanager-alessandro-torrisi-code24-Apr-25-2024-12-08-41-9325-PM

"OpenEHR is niet het doel, maar een middel om de zorgverlener te helpen."

Alessandro Torrisi, Innovatiemanager CODE24

Inzetten op samenwerking

CODE24 is dus een organisatie gebouwd op zowel een visie op zorgtechnologie als een ideologische drijfveer. Toch is het ook ‘gewoon’ een bedrijf en moet ‘de kachel branden’… Botst dat niet? “Soms wel”, beaamt Martin. “We zetten als organisatie heel erg in op samenwerking en dragen onze werkwijze en visie actief uit, ook bij concullega’s. Wellicht is dat commercieel gezien niet altijd slim, maar we geloven er heilig in dat zoveel mogelijk organisaties ‘mee krijgen’ de enige manier is om de zorg op technologisch vlak vooruit te helpen.”

Die samenwerking gaat in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Waar CODE24 nu met name focust op de ggz, betekent het uitbouwen van de fundering op basis van openEHR dat het koppelen van deelsystemen alleen maar gemakkelijker zal worden, wat voor de gehele zorgsector interessant is. Martin denkt dat de markt er ook klaar voor is: “Het onderwerp van standaardisatie van zorgdata leeft nu een stuk meer dan 10 jaar geleden.” We lopen bij CODE24 dan ook geen sprint, maar een marathon.

 
directeur-martin-van-der-meer-code24-Apr-25-2024-12-08-43-3900-PM

"Zoveel mogelijk organisaties ‘mee krijgen’ is de enige manier om de zorg op technologisch vlak vooruit te helpen."

Martin van der Meer, directeur CODE24

Loop je mee?

Kun je je vinden in de drijfveer van CODE24 en lijkt het je interessant om die marathon met ons mee te lopen? We gaan altijd graag in gesprek met collega’s bij zorg-IT bedrijven om waar zinnig samen op te trekken - mail ons gerust!

Daarnaast hebben we diverse vacatures open staan - heb jij hart voor de zorg en een brein voor techniek? Neem dan even een kijkje op onze vacaturepagina.

 

Geslaagd voor hercertificering

Een best-of-suite EPD of toch best-of-breed?